Css, web sitelerinin tasarımını, yerleşimini ve düzenini ayarlamak için kullanılır.
Css kodları:
olmak üzere 3 farklı yöntemle kullanılmaktadır.
Dahili olarak css kullanımı tek bir HTML sayfasının kendine özgü tasarımı varsa kullanılması önerilir. Html kodları içinde kullanılmaktadır. Css kodları <style>...</style> ögesinin içinde <head>… </head> etiketleri arasında kullanılması önerilmektedir. Css kodları sayfanın herhangi bir yerinde kullanılsa bile kodlar düzgün bir şekilde çalışabilmektedir.
<head>
<style>
body
{
background-color: blue;
}
//Arkaplan rengini mavi yapmak için kullanılır
</style>
</head>
Css kodlarının bulunduğu dosyayı dışarıdan çağırdığımızda kullanılan yöntem harici olarak Css kullanma yöntemidir. Harici olarak çağırdığımız Css dosyamızın uzantısı .css olması gerekmektedir. Dosya çağırılma işlemi <head>… </head> etiketleri arasında kullanılması önerilmektedir.
<head>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="arkaplanrengi.css">
</head>
Tek bir Html etiketinin kendine özgü tasarımı varsa kullanılır. Satır içi css kullanımında istediğimiz özelliği istediğimiz html etiketine verebiliriz. h1,p,b etiketlerinin içine veya istenilen html etiketlerinin içine stil özelliği eklenebilir.
Html etiketlerine satır içi css uygulamak için style="özellikler bu alana yazılır" şeklinde kullanılır.
<body style="background-color:blue" >
</body>
***Not: Css kullanarak yapılacak aynı işlemleri harici,dahili ve satır içi css ile yapabilirsiniz.Yukarıdaki kodlarda aynı işlemi arkaplan rengi değiştirmeyi 3 farklı yöntemle(Dahili, Harici ve Satıriçi Css Kullanımı) yaptık.
Css kodları nasıl kullanılır? adlı dersimiz bitmiştir. Bu dersimizde Css kodları nasıl kullanılır, Css kaç farklı yöntemle kullanılır, dahili css kullanımı, harici css kullanımı ve satır içi css kullanımı hakkında bilgi verdik. Diğer derslerimiz hakkında bilgi almak için css dersleri sayfasından bakabilirsiniz
Önceki Ders: Css Seçiciler | Sonraki Ders: Css Ölçü Birimleri |